Geplaatst op

Waar je op moet letten bij het kopen van een verlovingsring

Je bent klaar voor de volgende stap! Je gaat je geliefde een aanzoek doen.
Een mooie en weloverwogen keuze maar dan komt het: hoe ga je dit aanpakken?

Natuurlijk is de timing belangrijk. Heeft jouw aanstaande al een vermoeden dat er een aanzoek aan zit te komen? Pak dan een moment waarop ze het niet verwacht zodat je haar alsnog kunt verrassen. Bijvoorbeeld tijdens een gebeurtenis die eigenlijk in het teken van jóu zou moeten staan zoals je verjaardag of afstuderen. Of nét een dag voor of na een belangrijke dag. Timing is essentieel voor het verrassingseffect!

Ook de plek is belangrijk. Het hoeft niet altijd spectaculair of groots te zijn. Een intieme setting of gewoon thuis kan even mooi zijn. Een plek die voor jullie een speciale betekenis heeft, geeft natuurlijk wel een extra dimensie aan het aanzoek. Ook een plek waar jullie samen voor het eerst zijn maar die gewoon betoverend mooi of heel gaaf is laat een blijvende indruk achter. En het is natuurlijk leuk om hier af en toe naar terug te gaan om jullie moment weer te herbeleven.

Ok, je weet wanneer en waar je het aanzoek wilt doen (en hebt hopelijk de toestemming van je aanstaande schoonvader geregeld) maar dan. Dan komt dan hele belangrijke onderdeel. Hét onderdeel waar iedereen als eerste naar vraagt als jullie je verloving aankondigen, DE RING!

 Welke verlovingring past bij jouw aanstaande?

De juiste verlovingsring uitzoeken vergt een goede voorbereiding en soms ook wat leugentjes om bestwil. Weet jij bijvoorbeeld de ringmaat van je aanstaande? Zo niet, probeer dit niet te gaan polsen bij jouw aanstaande want daar zou je de verrassing weleens mee kunnen verraden. Het slimste is om een ring mee te nemen en de maat hiervan door de juwelier op te laten nemen. Probeer er wel op te letten dat dit een ring is die ook daadwerkelijk van de juiste vinger komt want niet iedereen draagt zijn/haar ringen altijd om de ringvinger. Weet je de maat niet dan is er bij sommige specialisten ook de mogelijkheid om een dummy-ring mee te nemen voor het aanzoek en de echt versie hierna op maat te laten maken. Wil je graag het aanzoek doen met de echte versie en ben je niet zeker van de maat dan zal een goede juwelier je hier achteraf altijd mee helpen. De meeste verlovingsringen zijn heel makkelijk op maat te maken. Het is dus wel belangrijk om de ring bij een daadwerkelijke specialist te kopen en niet online omdat er achteraf vaak nog wel iets aangepast moet worden. 

Type verlovingsringen

De meest klassieke, en nog steeds meest gedragen, verlovingsring is de solitair. Een fijne ring met een mooie, hooggeplaatste diamant. Vraag aan een willekeurige vrouw hoe haar verlovingsring eruit moet zien en de meesten zullen deze ring omschrijven. Het geeft ook een duidelijk signaal af dat de dame in kwestie verloofd is, ook niet geheel onbelangrijk 🙂 . Uit praktisch oogpunt kan een opstaande steen soms niet handig zijn en dan zijn er natuurlijk ook talloze variaties van ringen waar een diamant in of tussen geklemd zit. Het zou tenslotte zonde zijn als de ring alleen in het weekend gedragen kan worden.

Natuurlijk is ook de steenkeuze belangrijk. Misschien heeft jouw aanstaande een uitgesproken smaak en een voorkeur voor kleur, dan kun je in praktisch elke ring een kleursteen of een gekleurde diamant laten zetten. Dit zien we steeds vaker in het huidige modebeeld maar voor de meeste vrouwen is de klassieke witte diamant nog steeds de ultieme steen. Let op de vier c’s: Cut, Clarity, Colour en Carat. Dit betreft een combinatie van Slijpsel, Helderheid, Kleur en Grootte.

Probeer op al deze vlakken in de top 3 te blijven. Diamant begint bij D, dit is de hoogste kleur, en loop door tot Z. Probeer tussen de D en de H te blijven. Dit varieert van blauwwit tot wit, hieronder worden de diamanten getint en gelig en dit is zonde. Qua helderheid zitten de beste stenen tussen If (internally flawless oftewel loepzuiver) en Si (small inclusions). Ga je lager dan worden de stenen troebel en hebben zij minder schittering.

De prijs hangt voor een groot deel af van de grootte van de diamant. De grootte hangt volledig af van het budget dat jij er zelf voor uit wilt trekken. Van oudsher hoort een verlovingsring een maandsalaris te kosten en in sommige gebruiken zelfs twee of drie! Dit beslis jij natuurlijk voor jezelf maar bedenk hierbij dat de verlovingsring voor veel vrouwen de mooiste ring is die zij ooit gaat dragen. Vaak is hij zelfs mooier, en vaak ook kostbaarder dan de trouwring. Het is de ring waar alles mee begint en waar zij altijd met veel liefde en plezier naar zal kijken.

Verschillende diamantvormen

Er zijn verschillende diamantvormen maar de rondgeslepen diamant (briljant geslepen) is het meest optimale slijpsel en heeft dus de meeste schittering. De vierkant en rechthoekig geslepen diamanten, de princess en baguette zijn wat meer ingetogen. Dit komt doordat zij een groter oppervlak hebben aan de bovenkant en minder facetten. Houdt jouw aanstaande dus van wat opvallender dan zijn briljanten de juiste keuze. Bij sommige ringen ligt de nadruk op de manier waarop de ring gezet is, die kan heel creatief of apart zijn en bij andere ringen is de zetting juist zo fijn mogelijk, zodat de nadruk echt op de diamant zelf ligt.

Hou er bij de ringkeuze ook rekening mee of je denkt dat jouw aanstaande haar trouwring tegen haar verlovingsring wil gaan dragen. Dit wordt heel veel gedaan maar hier is niet elke ring geschikt voor. Kies dus een ring waarvan de steen hoog genoeg is om iets onder te schuiven zodat de ringen echt naadloos tegen elkaar aan gedragen kunnen worden. Denk hier ook aan als je een ring in gedachten had die een middensteen heeft en diamantjes naast de middensteen. Hiermee beperk je de keuze voor de trouwring omdat hier vaak een ring zonder iets erop het mooiste bij staat. Ander kan het gauw teveel worden. Dit kan een belangrijk punt zijn voor haar en als je haar zelf de keuze wilt geven van het combineren of het los dragen, kies dan een ring die in elk geval makkelijk gecombineerd kan worden.

Heb je écht geen idee wat jouw aanstaande wil, leuk vindt of van jou verwacht dan kun je natuurlijk altijd een hulplijn inschakelen in de vorm van een familielid, moeder of een goede vriendin. Zij kunnen met je mee gaan, je adviseren en soms ook even model staan zodat je ze echt aan een hand kunt zien. Heel af en toe wordt er een aanzoek gedaan zonder ring en wordt de verlovingsring samen uitgezocht maar diep in haar hart wil eigenlijk elke vrouw het liefste verrast worden. Ook als ze zelf misschien iets anders had gekozen, dan nog is de ring die jij met moeite voor haar hebt uitgezocht de allermooiste die zij zich kan wensen. Mocht je heel erg twijfelen kun je dit ook van tevoren bespreken met de specialist. Misschien kun je de afspraak maken dat, mocht ze hem echt niet mooi vinden, jullie samen iets anders uitzoeken. In dit geval zul je vaak een dummyring meekrijgen voor het aanzoek en zal de echte ring pas na het aanzoek voor jullie gemaakt worden.

Dan als laatste maar zeker niet onbelangrijk: laat je goed informeren en spreek af bij een echte specialist die met je meedenkt, flexibel is en de tijd voor je neemt. Het is een keuze voor het leven en hier wil je geen spijt van krijgen. Veel succes!

Links of rechts?

Het is een veel gestelde vraag.. draag je de trouwring rechts of links? Het is natuurlijk helemaal je eigen keuze! Een trouwring is een integraal en belangrijk kenmerk van een huwelijksceremonie. Of deze aan je linker- of rechterhand wordt omgeschoven heeft te maken met geloof, traditie, praktische overwegingen maar ook je gevoel. Het ‘JA’ woord wordt bezegelt met een ring. Links of rechts….? Indien het ‘JA’ woord wederzijds en oprecht vanuit het hart wordt bekrachtigd dan is een lang en gelukkig samen zijn niet afhankelijk of je ring links of rechts draagt.

Hou “heurt” het?

Als we terug gaan in de geschiedenis zien we dat het links dragen afkomstig is uit het oude Egypte. Het ‘symbool van liefde’ werd aan de linker ringvinger gedragen omdat volgens hun overtuiging de Vena Amoris, de zogenaamde liefdesader van daaruit naar het hart stroomde. De pro-rechts dragers zijn van mening dat de rechterhand meer deelneemt aan levensprocessen zoals schrijven, eten, handen schudden etc, en dat om die reden de ring juist rechts gedragen moet worden.

De echte etiquetteregels verschillen echter per religie, per land maar ook per regio. Zelfs Jort Kelder zou dus niet weten hoe het echt “heurt”. Algemeen genomen dragen katholieken en moslims hun trouwring links en protestanten, orthodoxen en joden dragen hun ring rechts, maar….

katholieken in Polen, Duitsland en Oostenrijk dragen hun trouwringen rechts, de orthodoxen in Armenië dragen deze juist links. In de belgische provincies Oost- en West Vlaanderen draagt men de trouwring links, maar in de provincie Antwerpen juist rechts. In Aziatische landen kiezen de vrouwen zelf waar en aan welke vinger of teen zij de ring willen dragen….. 

Kortom, er zijn geen strikte regels… Een trouwring is een betekenisdrager die huwelijkstrouw symboliseert. Als religie geen struikelblok is en jouw liefde voor hem of voor haar vanuit je hart komt dan is “voor eeuwig en altijd” niet afhankelijk van het links of rechts dragen van de trouwring. Trouw, wederzijdse acceptatie en respect voor elkaar zullen bepalend zijn hoe en voor hoelang dé ring om je linker- of rechtervinger blijft zitten.