Geplaatst op

Diamanten en het milieu

Destructieve milieu-impact van Diamond Mining

Eeuwenlang hebben diamanten de massa verleid. We zien hun verhaal over het hoofd, waar ze vandaan komen, hoe ze zijn gedolven en die hen diep onder het aardoppervlak hebben gegraven. Mijnbouw is de enige manier om deze kostbare stenen terug te winnen, maar hoe het ook wordt uitgevoerd, diamantwinning laat bijna altijd vernietiging en verwoesting achter.

Met sieraden trends en voorspellingen is het duidelijk dat de vraag naar diamanten nergens heen gaat. Daarom is er nooit een betere tijd geweest om te investeren in oplossingen die veilige, duurzame mijnbouwmethoden bieden voor zowel werknemers als gemeenschappen.

Wat is het typische diamantwinningsproces?

Diamond mining maakt geen gebruik van chemicaliën dus; er is minder milieuschade aan verbonden dan aan andere soorten mijnbouw. Het betekent echter niet dat het zonder ernstige risico’s op korte en lange termijn komt.

Er zijn vier verschillende soorten diamantwinningstechnieken:

  • Open mijnbouw – Lagen aarde en gesteente worden verwijderd, waarna het erts eronder wordt gestraald om te kunnen worden verwijderd. Het ruwe materiaal wordt op vrachtwagens geladen en naar een industriële breker getransporteerd.
  • Underground (Hard Rock) Mining – Twee niveaus van tunnels worden diep in de aardkorst gegraven en verbonden met trechters. Wanneer erts in de eerste tunnel wordt gestraald, valt het en landt in de tweede. Het wordt vervolgens met de hand opgepakt en naar de oppervlakte gebracht.
  • Marine Diamond Mining – Een van de nieuwste in mijnbouwontwikkelingen, dit proces verbindt rupsen aan schepen om zeebodemgrind te verzamelen dat later wordt verwerkt. Uiteraard werkt dit proces alleen in landen met toegang tot de oceaan.
  • Alluviale (ambachtelijke) mijnbouw – Alluviale diamanten worden vaak aangetroffen in wijd verspreide afzettingen, waardoor het bijna onmogelijk is om ze industrieel te ontginnen. Daarom wordt kleinschalige diamantwinning meestal met de hand gedaan , vaak zonder regelgeving.  

Wat zijn de verwoestende effecten van diamantwinning?

Met de steeds groeiende vraag naar diamanten, blijft de mijnbouw zich naar meer verre bestemmingen verplaatsen. De diamantindustrie en de internationale wetgeving hebben vooruitgang geboekt bij het aanpakken van de inkoop en aankoop van bloeddiamanten met bewegingen zoals het Kimberley-proces.  Er is echter onvoldoende aandacht voor de industrie op de impact van diamantwinning op bodemerosie, ontbossing, gedwongen migratie en bedreiging van diersoorten, die allemaal nauw met elkaar verweven zijn.

Veel diamantmijnen veranderen de loop van rivieren en / of bouwen dammen om rijkdom onder rivierbeddingen te onthullen. Deze beweging destabiliseert hele ecosystemen en de dieren en mensen (vooral boeren) die al millennia op deze waterwegen vertrouwen. Wanneer de wateren verdwijnen, moeten ze elders zoeken naar overleven en onderhoud.

Dagbouwmijnen is zonder meer de meest bedreigende mijnstrategieën. Zodra de vruchtbare landbouwgrond is ontdaan van de bovengrond en de diamantvoorraden zijn uitgeput, laten mijnbedrijven onherbergzame putten achter. 

De grote impact van diamantwinning op Afrikaanse landen

Landen ten zuiden van de Sahara zoals Botswana, Namibië, Angola en Sierra Leone zijn enkele van de grootste diamantproducenten ter wereld. Corruptie van de overheid en slechte handhaving van de regelgeving hebben echter geleid tot rampzalige milieucrises, evenals de financiering van oorlogen via ‘bloeddiamanten’.

Met de juiste wetgeving en vooruitziende blik kan de impact van diamantwinning aanzienlijk worden verminderd. Totdat deze implementaties op nationaal en internationaal niveau worden doorgevoerd, wordt de verandering echter overgelaten aan burgers en organisaties.

Financiële bijdrage Le Mariage & Jaume Labro aan Sierra Leone

Sierra Leone is een land met enorme corrupte markt voor edelsteenmijnbouw en men dacht dat eerder gedolven gebieden voor altijd werden vernietigd. Landherstel is een steeds populairdere route voor het verbeteren van beschadigde ecosystemen, en iets dat particulieren op zich hebben genomen om te organiseren door bomen te planten, kuilen in te vullen en de bovengrond te herstellen.

Naast hun belofte om alleen het beste gerecycleerde goud en milieuvriendelijke, duurzame diamanten te gebruiken, ondersteunen Le Mariage & Jaume Labro het herstel van de regenwouden van Sierra Leone door bij elke aankoop een boom te planten (u ontvangt ook de GPS-coördinaten van uw boom).

Labro & Le Mariage hebben ook toegezegd 5% van elke aankoop te doneren aan het Wara Wara Schools Project . Deze non-profit organisatie faciliteert educatieve kansen voor mensen in arme Sierra Leone-gemeenschappen, vooral voor diegenen die getroffen zijn door mijnbouwactiviteiten.

Een Mokume Gane ring van Labro is bijzonder, uniek maar ook maatschappelijk verantwoord. Je bent er zeker van dat jouw ring een bijdrage heeft geleverd aan een betere toekomst