Geplaatst op

Trouw- en verlovingsringen, traditie en oorsprong

Waar komt de traditie trouw- en verlovingsringen vandaan?

Betrokkenheid en trouwringen - Jame Labro

Al duizenden jaren is de representatie van de band tussen twee mensen lang een ring geweest. Deze romantische en inspirerende gebaren hebben stand gehouden, maar waar kwamen ze precies vandaan? Hoewel De Beers de diamanten verlovingsring niet heeft gemaakt, worden ze geassocieerd met het populair maken van diamanten verlovingsringen en trouwringen in de jaren ‘40 en het inluiden van het moderne tijdperk van verlovingsringen.

Waarom dragen we verlovings- en trouwringen?

Hert eerste exemplaar trouwringen kwam uit het oude Egypte, waar ringen traditioneel werden gemaakt van gevlochten papyrus en op de derde vinger van de linkerhand werden geplaatst. Deze oude beschaving geloofde dat de vorm een ​​eeuwige cirkel vertegenwoordigde en dat de relatie net zo lang zou duren.

Romeinen geloofden dat de ‘vena amoris’ (ader van liefde) deze ‘ringvinger’ met het hart verbond. Vroege vormen van ‘verlovingsringen’ werden gevormd uit de sleutels van de man, om een ​​letterlijke sleutel tot zijn hart te belichamen.

Tegen de 2e eeuw voor Christus begonnen de Romeinen uit de hogere klasse verlovingsringen te gebruiken in plaats van bruidsschatten, die de bruidegom aan zijn toekomstige schoonvader betaalde. In plaats van papyrus, werd een eenvoudige ijzeren band meestal door de bruid thuis gedragen. In het openbaar – en voor speciale gelegenheden – trok ze een gouden band aan. Beide symboliseerden het bezit van de echtgenoot van zijn vrouw, en metalen trouwringen werden al snel de maatschappelijke standaard.

The Revival of the Engagement Ring - Jaume Labro

De belangrijkste verschuiving in verlovingsringen trends was te danken aan Aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk in de 15e eeuw. Deze edelman presenteerde de eerste diamanten verlovingsring aan Maria van Bourgondië. Hij liet een ring maken ingelegd met edelstenen in de vorm van haar eerste initiaal. Vrij snel daarna volgden de Europese aristocraten en vorsten met hun eigen ontwerpen van luxe ringen en sieraden waarin diamanten en andere edelstenen werden verwerkt. Niet verwonderlijk, dit is een trend die sindsdien populair is gebleven.

Een trend die al ruim 500 jaar van de ene op de andere generatie wordt doorgegeven, een trend die tot de eeuwigheid zal blijven bestaan. Wordt het een klassieke of een moderne solitair, een vintage- of een unieke Mokume Gane-ring, een ring met- of zonder diamant, een ring vervaardigd met respect voor mens en natuur of een ring uit “Verweggistan”. Dit zie je niet, vraag er naar!!! Laat de verkoper op de bon opschrijven wat hij of zij zegt. Daar heb je recht op!

Je hebt recht om te weten waar, hoe en door wie jouw ring is gemaakt. Je hebt recht om te weten of jouw ring RJC gecertificeerd is en dat jouw gekozen diamant maatschappelijk verantwoord gewonnen is. Zorg dat jouw keuze een bijdrage heeft geleverd aan een betere toekomst voor onze planeet en haar mensen.