Mokume Gane

Mokume-gane is een eeuwenoude Japanse edelsmeedkunst waarbij unieke, houtnerfachtige patronen worden gecreëerd met diverse lagen edelmetalen. Mokume gane dankt haar naam aan haar uiterlijk: mokume betekent houtnerf en gane metaal. Het is een techniek die niet vaak in de edelsmeedkunst wordt toegepast omdat het erg arbeidsintensief en moeilijk.

De maker

Jaume Labró, een Catalaan die de eeuwenoude Japanse edelsmeedtechniek naar een hoger niveau heeft getild. Avonturier, kunstenaar, bergbeklimmer, wereldreiziger, idealist, perfectionist, Aikido meester … je zou een boek over zijn leven kunnen schrijven.

Op jonge leeftijd reisde hij de wereld over als professioneel rots beklimmer. Tijdens zijn expedities in Azië, midden Amerika en Afrika raakte hij gefascineerd door edelstenen. Hij besloot een studie edelsteenkunde (gemmologie) te volgen aan het prestigieuze Gemological Institute of America (GIA). En niet zonder succes. Jaume Labró werkte voor topmerken als Cartier en met beroemdheden als Elizabeth Taylor. Voor Tiffany & Co bewerkte hij de beroemde “Carolina Queen Emerald” edelsteen en zijn werken werden tentoongesteld in vele musea waaronder de Natural Museum of History in New York.

Jaume’s passie en respect voor mens en natuur komen tot uiting in zijn sieraden en werkwijze. Duurzaamheid, ethisch en maatschappelijk verantwoord werken vormen – naast zijn passie en liefde voor het eeuwenoude vakmanschap – de kern van zijn werk.

Deze unieke ringen, die in Japan volgens eeuwenoude traditie voor jou en jou alleen, met de hand worden gemaakt, zijn exclusief bij Le Mariage verkrijgbaar. Of wij van Le Mariage daar trots op zijn? Meer dan trots! Wij voelen ons als een kok die net zijn eerste Michelin ster heeft gehaald.

Het proces

Bij Mokume Gane worden unieke patronen gecreëerd door fusie en binding van verschillende edelmetalen. Kort gezegd komt het erop neer dat de metalen over elkaar heen worden gelegd en vervolgens, met behulp van warmte, druk, smeden en etsen, samengevoegd worden tot houtnerfachtige wervelingen en patronen. Een zeer lastig en tijdrovend proces, waarbij het aankomt op het vakmanschap en de creativiteit van de edelsmid. Er zijn wereldwijd maar weinig edelsmeden die deze techniek beheersen en Jaume Labró behoort tot de allerbeste in zijn vak. Als enige ter wereld kan hij ook Mokume Gane met platina creëren: Royal Mokume.

Made in Japan

De unieke ringen van Jaume Labró worden met de hand gesmeed in zijn atelier in Kanagawa, een voorstad van Tokio. De trouw- en verlovingsringen worden gekenmerkt door verfijning, schoonheid en perfectie en zijn simpelweg niet te evenaren, elke ring wordt namelijk individueel vervaardigd. Door de eeuwenoude techniek ontstaan gedurfde, vloeiende patronen die prachtig combineren met edelstenen. Er wordt nooit een patroon herhaald en elke ring is daarmee niet alleen prachtig, maar ook uniek. Hoe hard ze ook proberen, geen andere goudsmid zou ooit jouw ring kunnen kopiëren.

Patronen

Alle onderstaande ringpatronen zijn te bestellen in breedtes tussen de 2 en 7 mm in zowel platte als bolle profielen en uiteraard ook in infinity stijl.

ANTARTICA

ANTARCTICA, geïnspireerd op het adembenemende en eindeloze witte landschap van de Zuidpool cirkel. Dit kleurenspel wordt verkregen door fusie van 2 edelmetalen, eerste gehalte zilver en 18 karaat witgoud.

AURORA

AURORA, geïnspireerd door het kleurenspel van het „poollicht” is een legering van 4 verschillende kleuren goud en zilver. De combinatie van eerste gehalte zilver en 18 karaat geel-,rosé- en witgoud geeft de ring een lichte gloed van bewegende en vlammende bogen zoals deze tijdens het noorderlicht te zien zijn.

BAMBOO

BAMBOO, geïnspireerd door duurzaamheid een zichtbare Mokumé structuur waarin verticale en horizontale lijnenspel elkaar in verschillende richtingen doorkruisen. Het contrast tussen de grijze kamers en oranjeachtige lijnen wordt verkregen door fusie van 18 karaat rosé- en witgoud.

BAOBAB

BAOBAB, geïnspireerd door de oranje-gele gloed van de takken van deze Afrikaanse reuzenboom, ook wel apenboom genoemd. De grillige Mokumé structuur in de ring refereert naar de takken die als wortels in de lucht steken. De oranje gloed wordt verkregen door de combinatie van eerste gehalte zilver en 18 karaat rosé- en witgoud.

COSMOS

COSMOS, geïnspireerd op ons heelal en alles wat daarin is. De zon, de maan, de aarde, de sterren… Een kleurenspel van eindeloze ruimte van onze universum met de letterlijke betekenis “harmonie”. De geel-grijze tinten worden verkregen door combinatie van eerste gehalte zilver te legeren met 18 karaats geel- en witgoud.

VOLCANO

VOLCANO, geïnspireerd op het kleurenspel van de vuurspuwende berg. Gesmolten gesteente, gas en brokstukken die na een vulkaanuitbarsting naar buiten komen. De combinatie van de grillige patronen van de zacht rode terra-kleur van de gesteente en de witte kleur van het as wordt verkregen door gebruik te maken van uitsluitend 18 karaat rosé- en witgoud.

ICE

ICE, geïnspireerd op de kleurenspel van het in de natuur bevroren water. Het samenpakken van kristalheldere watermassa met verschillende witte tinten is pure kunst. Labro en zijn team hebben met behulp van geavanceerde technieken Royal Mokume © ontwikkeld. Deze unieke creaties van platina, witgoud en zilver is door de extreme hardheid van platina zonder deze technieken simpelweg niet te maken.