Diamant

Diamant, in het Grieks “adamas” betekent onverslaanbaar. Dit is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Hierbij is het zeer eenvoudig van samenstelling, namelijk gekristalliseerde koolstof. Door de ruwe diamant op een bepaalde manier te bewerken, verandert dit doorzichtige en stralende stuk kristal in een lichtkracht waar de zonnebundels prachtig op terugkaatsen. De schittering, de kleuren, de slijpvorm en de grootte van de diamant zullen uiteindelijk bepalend zijn voor het prijskaartje voor deze fascinerende steen.

Slijpvorm

Briljant

Het briljant slijpsel, ook wel de koning der slijpvormen genoemd, is verreweg de meest populaire, maar bij gelijke eigenschappen ook de duurste diamantvorm. De immer populaire ronde diamant geeft met 58 wonderlijke facetten het maximale lichtrendement en de optimale lichtprestatie. Van alle slijpvormen vertegenwoordigen briljant geslepen diamanten ruim 75% van alle geslepen diamanten ter wereld. Het briljant slijpsel past in elke stijl en in elke zetting.

Princess

Het princess slijpsel, ook wel de omgekeerde piramide genoemd is na briljant slijpsel de meest populairste diamantvorm. De steen is ontworpen om maximale schittering van een vierkante vorm te krijgen. Het aantal vlakken van een princess geslepen diamant varieert tussen 56 en 76 facetten. In tegenstelling tot briljant slijpsel, waar ruim 50% van de steen verloren gaat, is dit verlies bij princess slijpsels maximaal 20%.

Cushion

Kussen geslepen diamanten zijn wonderbaarlijk romantisch. De steen heeft een antieke en daardoor klassieke uitstraling. Het vierkante uiterlijk, de afgeronde hoeken en kleine facetten maakt deze slijpvorm uniek. Met de cushion geslepen diamant laat je duidelijk zien dat jij je onderscheidt van de massa.

Emerald

De emerald geslepen diamant heeft met zijn lange, slanke lijnen een betoverende aanblik. Het minimale aantal facetten geeft de steen een glanzend en extreem helder uiterlijk. De baguette vorm, waar elegantie de boventoon voert, wordt veelal toegepast bij liefhebbers van de vintage en Art Deco stijl. Omdat de bovenkant van de diamant plat is, kijk je dwars door de steen heen.

Ovaal

Ovaal geslepen diamanten zijn ‘hot’. De langwerpige vorm heeft een hedendaagse uitstraling. De diamanten tonen duidelijk groter en vallen dus meer op. De ovaal geslepen diamant maakt de vinger slanker en eleganter. Ben je op zoek naar een redelijk geprijsde diamant en onderscheidt je je graag van de rest, dan is de ovaal slijpvorm zeker de moeite waard om te zien!

Peer

Peer geslepen diamanten, ook wel traandiamanten genoemd, staan bekend om hun weergaloze schittering en tijdloze elegantie. De combinatie van ronde briljant- en tapse markiesvorm creëert een steen met een modieuze, elegante en opvallende schoonheid.

Marquise

Marquise geslepen diamanten, ook wel Navette genoemd, wat in het Frans ‘klein schip’ betekent, is een slijpvorm met een bijzondere geschiedenis. In de 18e eeuw was de zeer aantrekkelijke markiezin Madame de Pompadour de minnares van koning Lodewijk de XV. De koning gaf de opdracht om een diamant te slijpen die leek op de lippen van zijn minnares. Zo ontstond de marquise slijpvorm. Het ellipsvormige slijpsel zorgt voor een optimale lichtreflectie, terwijl de steen tegelijkertijd veel groter lijkt dan de andere diamanten met hetzelfde karaat gewicht.

Hart

Een hartvormige geslepen diamant is zonder twijfel de meest romantische diamantvorm. Dit ultieme symbool van liefde behoort tot de moeilijkste diamantvormen om te slijpen en vraagt grote vaardigheid van de slijper. Ben jij een pure romanticus? Dan is hartvormige diamant een uitstekende keuze voor een verlovingsring.