Goud

Puur goud is een geel en zacht edelmetaal dat in zuivere vorm nauwelijks te verwerken is tot een bruikbaar sieraad. De zuiverheid van goud wordt uitgedrukt in karaat waarbij 24 karaat 100% zuiver goud is.

De meest verkochte goudlegering in Nederland is 14 karaat, waarin 58,5% zuiver goud is verwerkt, gevolgd door 18 karaat met 75% zuiver goud. Trouwringen met hogere gehaltes worden veelal gekoppeld aan de cultuur en het land van herkomst van de persoon die het gaat dragen.

Door de enorme prijsstijging van goud in de afgelopen jaren is de vraag naar lagere legeringen sterk toegenomen. Trouwringen in 8 karaat met 33,3 % zuiver goud en 9 karaat met 37,5 % karaat zuiver goud zijn zeker via de online verkopen niet meer weg te denken.

Belangrijk om te weten is dat de Nederlandse wetgeving goud zodanig bestempeld dat het pas goud genoemd mag worden als het minimaal 50% zuiver goud bevat. Alles wat onder dit percentage ligt, is dus geen goud en mag wettelijk geen goud worden genoemd. In plaats van goud is er sprake van goud houdend metaal van 33,3% of 37,5% goud.